25 oktober 2013: 'De Schreeuw' als protest tegen Borssele
|
Zoeken: 1983
Uitkomsten
- 1980-1989:
- de jaren in dit decennium
Brief: risico's door reparatie Dodewaard
De kerncentrale in Dodewaard moet ingrijpend gerepareerd worden. Bij het reactorvat moeten een aantal aansluitingen voor koelwater vervangen worden. Bij de KEMA in Arnhem wordt al een half jaar geoefend op een model.
In Nijmegen wordt een brief verspreidt met maatregelen voor als er iets mis gaat. Want hoewel de “grootst mogelijke zorgvuldigheid” in acht wordt genomen zijn er natuurlijk risico’s. “Desondanks zijn bij een operatie van een dergelijk karakter en een dergelijke omvang gevaren niet geheel uitgesloten. In verband hiermee heeft de verantwoordelijke minister de volgende richtlijnen doen uitgaan ten aanzien van het risicogebied Nijmegen.”
Dat leidt tot ophef en telefoontjes naar het in de brief genoemde telefoonnummer van de KEMA. Dan blijkt de brief nep.
Blokkade Velsertunnel tegen afvalplan
Ruim 100 mensen blokkeren de Velsertunnel in Velsen een uur. De meeste demonstranten/es beëindigen de blokkade als de politie verschijnt, de rest wordt van de weg gesleept. Er worden geen arrestaties verricht. De actie is een protest tegen de mogelijke opslag van kernafval in Velsen.
Demonstratie tegen opslag in Velsen
Opnieuw een demonstratie tegen de plannen om het radioactief afval, dat niet meer in zee gedumpt zal worden, in Velsen op te slaan. Ruim 2500 mensen nemen aan deze demonstratie deel. Na afloop is er nog een manifestatie in een cultureel centrum waar 500 mensen aanwezig zijn.
Valse brief zorgt voor onrust
Onderwijsinstellingen in de gemeente Velsen krijgen een brief van het Provinciaal Militair Commando van de strijdkrachten in Noord-Holland, ondertekend door de majoor der fuseliers A. Vos. In die brief wordt de directies van de scholen meegedeeld, dat hun schoolgebouw mogelijk gevorderd wordt in verband met eventuele ordeverstoringen rond de opslag van radioactief afval in de gemeente. Schoolbesturen wenden zich verontrust tot de gemeente. De brief blijkt vals. Het briefhoofd en de ondertekening is waarschijnlijk buitgemaakt bij een Onkruit-actie bij het PMC in Amsterdam in mei 1981.
Bezetting tegen propaganda
De COVRA (Commissie Overweging Verwijdering Radioactief Afval) heeft een hoorzitting in Velsen gepland, om wat propaganda te kunnen spuien over die opslag. Ongeveer 60 mensen bezetten enige uren de zaal in het cultureel centrum, waardoor de hoorzitting niet door kan gaan. Wel is er later nog een besloten zitting, waar met name de gemeente Velsen haar bezwaren naar voren brengt.
Dodewaard: 'Niet oplappen maar opdoeken'
'Niet oplappen, maar opdoeken'. Onder dit motto is er een demonstratie in Arnhem tegen de reparatie van de kerncentrale in Dodewaard. De demonstratie is in Arnhem bij het terrein van de Arnhemse Instellingen (SEP, KEMA, etc.) een machtig bolwerk van de atoomlobby én de plaats waar de directie van de kerncentrale zetelt.
De reparatie waar de protesten zich vooral tegen richten, behelst het vervangen van een koelwaterinlaat aan het reactorvat, een zeer moeilijke, dure en gevaarlijke operatie. De plek is zó radioactief besmet dat de reparatie op afstand moet gebeuren. De centrale ligt er drie maanden voor stil.
1500 mensen blokkeren enige tijd de hoofdpoort van de KEMA en dringen door tot op het terrein, waar ze worden tegen gehouden door agenten met honden. Na afloop is er een manifestatie in de Stokvishal waar het startsein wordt gegeven voor het weigeren van een deel van de elektriciteitsrekening, om de maatschappijen onder druk te zetten hun aandelen in de GKN te verkopen en te stoppen met kernenergie.
Loodsen voor mogelijke afvalopslag bezet
De loodsen op het industrieterrein in Velsen-Noord die gebruikt gaan moeten worden voor de opslag van laag- en middel-radioactief afval, worden door ongeveer 120 mensen bezet. Eigenlijk had het een week eerder plaats moeten vinden, maar dat was uitgelekt: 100 ME'ers die het terrein bezetten en politieboten op het Noordzee-kanaal, maar geen actievoerders/sters te zien. Nu geen politie, maar wel actievoerders/sters. Vier uur lang wordt de loods bezet, de tuinders uit de buurt komen met koffie, er wordt gevoetbald en veel omwonenden komen een kijkje nemen.
Demonstratie: afval niet op ECN-terrein
Op de zelfde dag als de demonstraties in Arnhem en Velsen een demonstratie in Zijpe tegen de mogelijkheid dat het kernafval op het ECN-terrein blijft opgeslagen, nu het niet meer in zee gedumpt kan worden en ook opslag op land stuit op fel verzet van de (plaatselijke) bevolking. Tweehonderd mensen doen aan de demonstratie mee. Ruim 3/4 van de bevolking van de gemeente heeft haar handtekening gezet tegen de mogelijkheid van kernafvalopslag op het ECN-terrein.
Papieren splijtstofwisseling ontvreemd
De papieren over de splijtstofwisseling van de kerncentrale in Borssele worden gestolen. Ze liggen in de auto van 2 inspecteurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap die, na de controles een rondrit maken over Walcheren en in Middelburg ontdekken dat de koffer met papieren uit de auto verdwenen is. De diefstal wordt pas in juli bij de politie gemeld en lekt in september uit. Men heeft het niet in de openbaarheid willen brengen, omdat het toch maar om papieren gaat die voor onbevoegden geen waarde hebben.
Lansink Nuclear BV kernafvalopslag
Na een tocht door de Nijmeegse binnenstad, loopt een groep activisten, verkleed als werknemers van Lansink Nuclear BV met witte overals en mondkapjes, naar het huis van Ad Lansink. Daar wordt huis en tuin omgetoverd in een opslagplaats voor radioactief afval. Lansink, CDA-Tweede Kamer lid en prominent kernenergie-lobbyist, had Nijmegen aangeboden aan de commissie Geertsema die op zoek is naar een locatie voor de opslag van radioactief afval. Hij zou wel naast een opslagplaats willen wonen. Maar z’n buren denken daar toch anders over, blijkt.