Acties – Stichting Laka

Inhoud syndiceren Acties – Stichting Laka
Documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie
Bijgewerkt: 3 uur 8 sec geleden

Kernenergie vertraagt de energietransitie. Kom in actie!

di, 08/10/2021 - 13:50

Na het verschijnen van het IPCC-rapport is de roep om kernenergie weer te horen. Onzin en afleiding. Want om het klimaat te redden moeten we inzetten op de technologie die de minste CO₂ uit stoot tegen de laagste kosten en in de minste tijd. En dat is kernenergie duidelijk niet. Want als het doel is om CO₂-emissies in de elektriciteitsproductie zo snel mogelijk omlaag te brengen, maar enorme overheids- en financiële middelen worden besteed aan een ‘koolstofarme’-technologie die veel langer duurt om te bouwen en veel duurder is dan alternatieven – dan leidt dat eerder af dan dat het bijdraagt aan de CO₂-arme plannen. Dan werkt kernenergie eerder contraproductief (nog afgezien van de andere problemen van kernenergie).
Lees verder

Kom in actie!
Er is veel te doen! Duizend en één dingen: bemoei je met je omgeving, met de Regionale Energie Strategie, spreek je uit voor wind op land, kijk wat je koopt en eet, wordt lid van een energiecoöperatie, organiseer je in een actiegroep, check waarin je bank of pensioenfonds je geld belegd, informeer jezelf over de klimaatcrisis en wat we er tegen kunnen doen, laat je niet afleiden door kernenergie, enzovoort, et cetera; maar vooral: verhoog de druk op politiek en industrie en dwing ze tot een snel, ambitieus en eerlijk klimaatbeleid.
En doe mee met komende acties:

  • Fiets mee tegen kernenergie: 24 tot en met 26 september. WISE organiseert een driedaagse fietstocht die begint met een manifestatie in Middelburg en zal zich langs de kerncentrale van Borssele, richting Moerdijk verplaatsen, een potentiële locatie voor een nieuwe centrale en uiteindelijk arriveren in Den Bosch. Langs de route zullen verschillende manifestaties gehouden worden. Meer info
  • Wereldwijde Klimaatstaking: 24 september Utrecht, Fridays for Future (meer info)
  • De crisis is nu! 11-18 oktober, Den Haag, Extinction Rebellion, (meer info)
  • Zaterdag 6 november; Landelijke massademonstratie Klimaatalarm, organisatie Klimaatcoalitie. Verder nog weinig over bekend, maar noteer alvast de datum. De actie valt samen met de VN Klimaattop COP26 in Glasgow
  • in de landen om ons heen zijn deze zomer heel veel klimaat- en antikernenergie-actiekampen. Als je er meer over wilt weten, mail ons dan.

En: steun Laka! Wordt hier donateur of doe een eenmalige gift. We hebben het hard nodig om te kunnen blijven analyseren, informeren en activeren!

Ten slotte nog dit:
Markt wil heel veel geld en andere voorwaarden om kerncentrale te bouwen
Het KPMG marktconsultatie-rapport bevestigt dat kernenergie te duur is en alleen met allerlei financieringsconstructies realiseerbaar is. De reactie van staatssecretaris Yeşilgöz dat “we niet de luxe hebben om een duurzame energiebron uit te sluiten” is pertinente onzin. Dat zou, misschien, zo zijn als er ongelimiteerde hoeveelheden geld beschikbaar waren. Iedereen weet dat dat niet zo is, voor elke euro voor klimaatbeleid zal keihard geknokt moeten worden de komende jaren: dan is de duurste (en ook nog eens de traagste) optie ook de optie die het eerste af moet vallen. (Lees verder)

Categorieën: Acties