Acties – Stichting Laka

Inhoud syndiceren Acties – Stichting Laka
Documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie
Bijgewerkt: 10 uur 24 min geleden

Jan vd Putte warns for Rosatom

do, 03/21/2024 - 13:49

Jan vd Putte quickly changed from dressing as the pied piper at the protest during the IAEA nuclear power conference to warn for the Russian nuclear power conglomerate Rosatom and its role in Ukraine.

Categorieën: Acties

Hell No! We won’t glow! Muziek uit de antikernenergie-beweging

di, 03/12/2024 - 13:34

Laka bezit een grote collectie muziek uit de anti-kernenergie beweging en werkt ook graag mee aan onderzoek daarnaar. Aan de hand hiervan verscheen vorige week Hell No, we won’t glow!, een uitgebreid artikel over muziek uit de "AKB" in het nieuwste nummer van Signal - A Journal of International Political Graphics and Culture. Sean P. Kilcoyne en Laka's Dirk Bannink bespreken daarin meer dan vijftig voor de gelegenheid afgestofte releases uit de antikernenergie-beweging van de VS, Europa, Azië en Australië.

Hell No We Won’t Glow! is het eerste overzicht van wereldwijde muziek uit de antikernenergie-beweging. Er is veel geschreven over muziek uit de sociale bewegingen in het algemeen en ook over anti nuclear music, maar dat is eigenlijk altijd muziek uit de beweging tegen kernwapens - bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. In sommige landen is ook wel onderzoek gedaan naar muziek tegen kernenergie, bijvoorbeeld in Japan, de rol van muziek tijdens antikernenergie-demonstraties na Fukushima, maar een (beslist niet volledig!) internationaal overzicht van releases uit de strijd tegen kernenergie is nog niet eerder uitgebracht.

Ben je ook geïnteresseerd in muziek uit de anti-kernenergie beweging of in muziek uit sociale bewegingen? Neem dan eens contact op!

Categorieën: Acties

Kernafval bleef wetenschapper Peter (1938 – 2023) bezighouden

vr, 02/09/2024 - 15:58

Peter Löhnberg werd na zijn pensionering actievoerder in Amersfoort. Hij streed tégen kernenergie en vóór het behoud van Bos Bokkeduinen. Het bleef niet bij leuzen; als exacte wetenschapper wist hij het precies waar hij het over had.

Lees het in memoriam verder in het AD, of bekijk Peter's website.

Categorieën: Acties

Mail de bouwers: stop de kerncentrales!

vr, 01/26/2024 - 15:04

WISE vraagt met een mailactie bedrijven die onderzoek doen naar de mogelijkheid in Borssele nieuwe kerncentrales te bouwen, daarmee te stoppen. We willen die kerncentrales niet en hebben ze ook niet nodig. Er zijn geen bedrijven die uit zichzelf een kerncentrale willen bouwen in Nederland. Daarom probeert de regering bouwers daartoe te verleiden. Drie bedrijven onderzoeken – op kosten van ons belastinggeld – of ze in Nederland twee kerncentrales kunnen plaatsen. Het gaat om het Koreaanse KHNP, het Amerikaanse Westinghouse en het Franse EDF. Die bedrijven willen geen gedoe met burgers. Laat daarom nu weten dat er wél gedoe kan komen, omdat wij die kerncentrales helemaal niet willen. Dan kunnen de bouwers meteen het onderzoek staken.
Ga naar de website van WISE om de CEO’s te mailen. Het onderzoek van deze drie bedrijven is één van de eerste stappen om uiteindelijk kerncentrales te bouwen. Als we nu massaal duidelijk maken dat die kerncentrales niet welkom zijn, besparen we iedereen een hoop ellende.
Eerst moet de regering maar eens met een oplossing komen voor de eindberging voor kernafval, voordat ze dat probleem nóg groter maken.

Categorieën: Acties