8 april 1999: Kaarten tegen HFR-splijtstof in ongeschikt opslaggebouw
|
Zoeken: kernenergie, manifestatie, Noord-Holland
Uitkomsten
- manifestatie:
- Een (inhoudelijk/cultureel) programma op een vaste lokatie
Brede maatschappelijke straat-discussie
Als tegenhanger van de Brede Maatschappelijke Discussie, wordt in Amsterdam een Brede Straat Discussie gehouden. Deze vindt plaats vóór het huis van prof. Kistemaker. Kistemaker is de belangrijkste man achter het ultracentrifuge-procédé (een manier om uranium te verrijken in snel draaiende trommels) en geeft telkens opnieuw blijk van ongenuanceerde-pro-kernenergie-kretologie ("Kiezen tussen kernenergie of oorlog" -met het Midden Oosten om olie).
Hoewel de Brede Straat Discussie geen toestemming krijgt van de gemeente en er, vooral in de Telegraaf/Nieuws van de Dag, een relstemming wordt gekweekt (foto's van het plaatsen van 2 meter hoge hekken rond de woning, Kistemaker die z'n ramen beplakt met breed plakband, zodat glasscherven niet zo ver de kamer invliegen als de ruiten ingegooid worden, etc.), verloopt alles heel rustig.
Energiekaravaan trekt langs de kust
Net als de twee jaar ervoor trekt er in de bouwvakvakantie een karavaan langs toeristische trekpleisters: dit jaar langs de kust: Nieuwvliet, Vlissingen, Noordwijk, Velsen en Julianadorp. Maar was het in 1982 nog een 'karavaan tegen kernenergie', nu is het de 'Energiekaravaan' die wat wil vertellen over de energieproblematiek. “Wat is het 'probleem' van de energieproblematiek? U merkt ook wel dat de energieprijzen de pan uit rijzen (en de inkomens en uitkeringen dalen). De kerncentrales in Dodewaard en Borssele zijn nog steeds open; erger nog, je hoort steeds meer over plannen voor nieuwe kerncentrales.” Ernstige zaken luchtig gebracht. Want “niks geen lange verhalen, hoorzittingen en informatieavonden. Want laten we wel wezen: het is en blijft vakantie. Daarom muziek in plaats van een praatje, theater in plaats van een speech, een aantrekkelijke tentoonstelling in plaats van een gortdroge informatieavond. U kunt zich vermaken met het 'Spel zonder Atomen' en daarna lekker uitrusten op een gezellig terras.”
Manifestatie 'Nooit meer Tsjernobyl' in Amsterdam
Ter gelegenheid van 10 jaar Tsjernobyl wordt er in het Amsterdamse Oosterpark een grote manifestatie gehouden. Enkele honderden mensen bezoeken kraampjes, luisteren naar de optreden van Simon Vinkenoog, Rosa King of Lee Towers, luisteren naar sprekers of de forumdiscussies, kijken naar kindertekeningen uit Wit-Rusland over (de gevolgen van) de ramp, doen mee aan de veiling van die tekeningen, of zitten gewoon lekker in de zon. Een breed samenwerkingsverband riep op tot de manifestatie, ondanks het feit dat kernenergie verdwenen is van de agenda van veel milieuorganisaties en blijkens de tegenvallende opkomst niet alleen daar.
Tien jaar na de ramp wordt langzaam duidelijk dat de gevolgen vooral in Wit-Rusland desastreus zijn.
Duizenden op Dam hebben schoongenoeg van kernenergie
De grootste actie tegen kernenergie na 1981(!). Ruim een maand na de kernramp in Fukushima komen ongeveer 10.000 mensen op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. De manifestatie 'Schoongenoeg van kernenergie' wordt georganiseerd door een samenwerkings-verband van antikernenergie en milieugroepen en ondersteunt door veel politieke partijen. Er is kritiek omdat de manifestatie visueel gedomineerd wordt door de politieke partijen, maar dat de Pvda zich publiekelijk en in sterke bewoordingen uitspreekt tegen Borssele-2 is een tegenvaller voor Delta die zich zorgen begint te maken over het (politiek) draagvlak voor haar plannen.
De petitie “Ik heb schoon genoeg van kernenergie” is binnen een paar dagen al door ongeveer 65.000 mensen op internet ondertekend.