19 juni 1971: Tweedehands centrifuge voor UCN
|
Zoeken: tegen, demonstratie, Borssele 1, 2000-2009
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
- Borssele 1:
- de kerncentrale plus nieuw geplande
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Demonstratie tegen langer openhouden Borssele
De Raad van State vernietigde in februari 2000 de vergunning met de sluitingsdatum 1-1-2004 voor de kerncentrale in Borssele. De Staat begint vervolgens een procedure bij de burgerrechter. De rechtzaak van het Ministerie van Economische Zaken tegen de EPZ over de sluitingsdatum begint op 22 juni met een zitting in Den Bosch. De Staat zegt dat er een duidelijke afspraak is over 1-1-2004 als sluitingsdatum; de exploitanten van de kerncentrale ontkennen een dergelijke afspraak. In Den Bosch demonstreren enkele tientallen werknemers van de centrale voor langer open houden. Maar ook zo’n 120 tegenstanders van kernenergie die eigenlijk vinden dat de centrale onmiddellijk dicht moet.
In september 2002 beslist de rechter uiteindelijk dat er wel een afspraak is, maar geen civielrechterlijk contract. Daarmee is de sluiting uiterlijk 31-12-2003 van de kerncentrale van de baan.
Meer kernafval door langer open blijven Borssele
Op Prinsjesdag wordt in Den Haag de manifestatie ‘Keer het Tij’ gehouden. Doel er van is om te protesteren tegen allerlei plannen van het nieuwe rechtse (CDA, VVD, LPF) kabinet, zoals: meer wegen, restrictiever immigratiebeleid en het langer open houden van de kerncentrale in Borssele. WISE protesteert hier tegen en laat in het kader van haar campagne tegen Essent (voor de helft eigenaar van Borssele) ‘radioactief afval’ begraven. Afval dat zal ontstaan door het langer open houden van de kerncentrale.
Borssele tot 2034 open? Sluiten!
's Middags tijdens het debat wordt op Het Plein in Den Haag gedemonstreerd tegen het convenant tussen EPZ en Rijk om kerncentrale Borssele tot en met 2033 open te houden. Een half uur voor het debat wordt er nog weer een wijziging doorgegeven aan de Kamerleden, die daarop besluiten de uiteindelijke beslissing weer uit te stellen. Maar dat zal uiteindelijk weinig veranderen, is de verwachting: de beslissing zal door een Kamermeerderheid gesteund worden. Een beslissing die genomen zal worden terwijl gegevens, waarop Van Geel het voornemen stoelt (het advies over de hoogte van de schadevergoeding die de Staat zou moeten betalen) nog steeds geheim worden gehouden.
Voor de Kamer op het Plein wordt door tegenstanders van kernenergie een grote kerncentrale opgeblazen, die vervolgens langzaam leeg loopt. Activisten vormen de leus "Kies Duurzaam, Sluit Borssele".