29 september 2004: Actie tegen 1ste transport van opwerkingsfabriek terug naar Nederland
|
Zoeken: in, demonstratie, 2007
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Opnieuw protest tegen dumpen afval in Rusland
Leden van GroenLinks Overijssel demonstreren op het station van Almelo tegen een transport van verarmd uranium van Gronau naar Rotterdam. Urenco, de eigenaar van de fabriek in Gronau (en die in Almelo) verscheept enorme hoeveelheden verarmd uranium naar Rusland onder het mom van herverrijking. Feit is echter dat verreweg het meeste materiaal in Rusland blijft en het daardoor in feite dumpen van radioactief afval wordt. De transporten vinden regelmatig plaats en stuiten vooral in Duitsland en Rusland op veel tegenstand.
De containers worden vervoerd met het schip MV Doggersbank van de in Delfzijl gevestigde rederij Wagenborg. Diezelfde rederij vervoerde begin jaren '80 ook het radioactief afval dat in zee werd gedumpt.
Weer transport naar Rusland; opnieuw protest
Ongeveer 35 mensen demonstreren in Hengelo (Ov.) tegen de verarmd uranium transporten van Gronau naar de Rotterdamse Waalhaven. Vandaar wordt het per schip naar Rusland vervoerd. Volgens de demonstranten is het gewoon het exporteren van radioactief afval en heeft Urenco er een groot financieel voordeel van om het niet in West-Europa op te hoeven slaan. Het is duidelijk dat de bekendheid van de transporten en de oppositie er tegen nu ook in Nederland toeneemt. Het transport loopt overigens ernstige vertraging op door een brand in een trein bij Borne. UF6 is chemisch zeer gevaarlijk, zeker als het in contact komt met water (luchtvochtigheid).
Demonstratie bij congres over UF6
Op 14 en 15 mei is er een bijeenkomst voor de nucleaire industrie over Uraniumhexafluoride (UF6) georganiseerd door Urenco. Die vindt plaats in het Theaterhotel in Almelo en de gasten gaan daar op zondagavond 13 mei gezellig eten. Zo’n 20 mensen demonstreren bij de ingang tegen de bijeenkomst, tegen kernenergie in het algemeen en tegen de export van uranium naar Rusland in het bijzonder.
Picket-line bij bank
Op Wereldmilieudag protesteren milieugroepen in twintig Europese landen op de stoep van BNP Paribas, de vijfde bank van Europa. Dit vanwege de plannen van de bank om een van Europa's meest omstreden kernreactoren te willen financieren: Belene in Bulgarije. Ook in Amsterdam protesteren op de Herengracht een twintigtal actievoerders van onder andere Friends of the Earth, A Seed en Wise in witte pakken en spandoeken met teksten als 'BNP Paribas: Out of BeleNE!' en 'Kernenergie: Nee bedankt!’. Verschillende andere banken hebben al laten weten af te zien van de investering.
Solidair met Russische activisten
Bij de Russische Ambassade in Den Haag demonstreren ruim 30 mensen tegen de moord op een Russische antikernenergie-activist door neonazi’s in het Siberische Angarsk. Angarsk is een van de bestemmingen van het verarmd uranium dat Urenco in Almelo (en het Duitse Gronau) exporteert naar Rusland. Het actiekamp in Angarsk tegen de verrijkingsfabriek aldaar en de import van West-Europees radioactief afval, werd enkele dagen daarvoor overvallen door een groep van 20 fascisten waarbij enkele zwaargewonden vielen en 1 dode. De reactie van de Russische overheid is, zoals meestal in deze gevallen, laks waarbij de politieke achtergrond van de daders wordt ontkend.