7 juni 2012: Prins per helikopter naar opening
|
Zoeken: kernenergie, tegen, 2011
Uitkomsten
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Stille tocht na Tsunami en Fukushima
Op 11 maart vindt er een sterke aardbeving en tsunami plaats aan de oostkust van Japan. In meerdere reactoren van het nucleaire complex in Fukushima vinden er de dagen daarna ontploffingen plaats en in drie gevallen een meltdown. In totaal worden meer dan 150.000 omwonenden (voor lange tijd) geëvacueerd. Japanse milieuorganisaties roepen op tot wereldwijde protesten tegen kernenergie. 'Een meltdown is geen natuurramp'. Op de woensdag daarna is er in Middelburg een in allerijl georganiseerde stille tocht waaraan ruim 300 mensen meelopen. De tocht gaat onder grote media-belangstelling van het station naar het kantoorgebouw van Delta, eigenaar van de bestaande kerncentrale in Borssele. Delta en ERH hebben ook een vergunningsprocedure gestart voor nieuwe kerncentrales.
Duizenden op Dam hebben schoongenoeg van kernenergie
De grootste actie tegen kernenergie na 1981(!). Ruim een maand na de kernramp in Fukushima komen ongeveer 10.000 mensen op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. De manifestatie 'Schoongenoeg van kernenergie' wordt georganiseerd door een samenwerkings-verband van antikernenergie en milieugroepen en ondersteunt door veel politieke partijen. Er is kritiek omdat de manifestatie visueel gedomineerd wordt door de politieke partijen, maar dat de Pvda zich publiekelijk en in sterke bewoordingen uitspreekt tegen Borssele-2 is een tegenvaller voor Delta die zich zorgen begint te maken over het (politiek) draagvlak voor haar plannen.
De petitie “Ik heb schoon genoeg van kernenergie” is binnen een paar dagen al door ongeveer 65.000 mensen op internet ondertekend.
Ballonnen tegen kernenergie
In de Tweede Kamer wordt vergaderd over de voorwaarden waarop een vergunning kan worden afgegeven voor een tweede kerncentrale in Nederland. Ongeveer 50 mensen van de 'Schoongenoeg van kernenergie'-coalitie plaatsen bij de Tweede Kamer voor elke 100 handtekeningen 1 ballon. In totaal sieren na een paar uur 850 ballonnen met het 'coalitie-handje' (representatief voor de 85.000 ondertekenaars) het Plein.
Borden langs de A58 tegen nieuwe kerncentrale
In weilanden naast de A58 dwars door Zeeland, verschijnen enkele tientallen grote borden met teksten tegen kernenergie in het algemeen en de komst van een tweede kerncentrale in het bijzonder. Opnieuw een teken dat er geen sprake (meer) is van een 'consensus' over de noodzaak van een tweede kerncentrale, zoals minister Verhagen wil doen laten geloven.
'Dag van de duurzaamheid' ook tegen kernenergie
11-11 is al enkele jaren 'Dag van de duurzaamheid'. Het LPTK (Landelijk Platform Tegen Kernenergie) houdt opnieuw een decentrale actiedag. In z'n 20 steden (o.a. Amersfoort, Oss, Nijmegen, Utrecht, Wageningen, Delft) wordt bij een NS of busstation informatie verspreidt over en handtekeningen opgehaald tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. Hoofdboodschap is dat kernenergie de ontwikkeling van duurzame energiebronnen blokkeert. Op sommige plaatsen worden pepernoten of warme chocolademelk uitgedeeld.