18 januari 1987: Korte blokkade kerncentrale Borssele
|
Zoeken: herdenking/solidariteit, 2004
Uitkomsten
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Herdenking Tsjernobyl ook in Borssele
Stop Borssele herdenkt bij de kerncentrale in Borssele de slachtoffers van Tsjernobyl; bij de hoofdpoort worden bloemen gelegd. "Wij herdenken Tsjernobyl met het oog op de toekomst", staat er op een groot spandoek. Men denkt terug: "En dat de koeien naar binnen moesten, en hoe eng het was. Maar ja, mensen denderen gauw over hun angsten heen. En dan neemt de economie het weer over."
Herdenking Tsjernobyl in Almelo
Ruim 50 mensen demonstreren in Almelo tegen de uraniumverrijkingsfabriek. In toespraken wordt stelling genomen tegen de verdere uitbreiding die Urenco bezig is te realiseren, niet alleen in de capaciteit maar ook in de verrijkingsgraad (van 5 naar 10%). Tevens wordt aandacht gevraagd voor de moeilijkheden van juridische procedures in Nederland door de zg. 'gedoogvergunningen' die nucleaire installaties in het verleden meerdere malen hebben gekregen nadat alle vergunningen door de Raad van State waren vernietigd. De demonstratie vanuit het Almelose centrum eindigt voor de hoofdpoort van de fabriek. Het is tevens de 18de verjaardag van het ongeluk in Tsjernobyl. Voor de slachtoffers daarvan worden bloemen bij de hoofdpoort gelegd.
Actie bij Franse consulaat na dood activist
Enkele ‘anonymous activists’ voeren actie bij het Franse consulaat in Nijmegen. Aanleiding daarvoor is het overlijden van Sébastien Briat, eerder die dag. Briat is een Franse antikernenergie-activist die vastgeketend aan de rails door de trein met Castor-containers op weg naar Duitsland werd overreden. Het consulaat wordt getroffen door een aantal verfbommen en er worden verschillende leuzen geschilderd. In een bericht aan Indymedia laten de actievoerders weten dat zolang nucleaire technologie toegepast wordt, verzet door zal gaan.