1 oktober 1980: 'Wij sluiten Dodewaard per girokaart'
|
Zoeken: afval, 2002
Uitkomsten
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
'Groen' Essent ook eigenaar kerncentrale Borssele
Verkleedt al vaatjes radioactief afval bezet Greenpeace het Essent-hoofdkantoor in Arnhem. De 50 actievoerders wijzen hiermee op het feit dat Essent weliswaar een groen imago heeft, maar tevens eigenaar is van de kerncentrale in Borssele. De politie maakt na een paar uur een eind aan de actie, maar verricht geen arrestaties.
Nieuwe mijnwet: eenvoudiger voor opslag kernafval in bodem
Bij een bezoek van de minister van Economische Zaken Jorritsma en een tweede kamerdelegatie aan het Groninger museum, protesteren leden van de Milieufederaties van Groningen, Drenthe en Friesland. De reden voor het protest is de voorgestelde wijziging van de Mijnwet waar de Kamer binnenkort over moet beslissen. Hierdoor wordt het Ministerie van Economische Zaken (het 'Ministerie van Ondergrondse Zaken' volgens het pamflet) bevoegd om milieuvergunningen af te geven voor bijvoorbeeld ondergrondse opslag van radioactief afval en niet langer de provincies. Het Ministerie van Economische Zaken staat bekend om zijn lobby voor kernenergie. "Hetzelfde ministerie heeft al diverse keren geprobeerd om via de rechter de provinciale verboden tegen ondergrondse opslag onderuit te halen. Je moet deze kat niet op het spek binden", besluit de verklaring van de Noordelijke milieuorganisaties bij het protest.
Actie bij afgezette havendeel voor afval transport
Drie actievoerders worden gearresteerd bij het leuzen schilderen op de containers die in Vlissingen-Oost de haven afschermen waar de container met brandstof uit Dodewaard op het schip wordt geladen. De dag erna vindt weer een dergelijk transport plaats, maar acties daar tegen vinden niet plaats. Vanuit de haven gaat het naar de opwerkingsfabriek in Sellafield.
Meer kernafval door langer open blijven Borssele
Op Prinsjesdag wordt in Den Haag de manifestatie ‘Keer het Tij’ gehouden. Doel er van is om te protesteren tegen allerlei plannen van het nieuwe rechtse (CDA, VVD, LPF) kabinet, zoals: meer wegen, restrictiever immigratiebeleid en het langer open houden van de kerncentrale in Borssele. WISE protesteert hier tegen en laat in het kader van haar campagne tegen Essent (voor de helft eigenaar van Borssele) ‘radioactief afval’ begraven. Afval dat zal ontstaan door het langer open houden van de kerncentrale.
Essent-kantoor in Groningen bezet door lekkende afvalvaatjes
Het hoofdkantoor van Essent in Groningen is doelwit van een actie op de dag van de uitspraak in de zaak Borssele. Zo’n 15 mensen bezetten de centralehal van het complex en een aantal klimmen naar boven en hangen en groot spandoek op: ‘Borssele Dicht Essentieel’. Binnen zijn er wandelende vaten afval waaruit een wit poeder lekt.
De rechter in Den Bosch heeft die morgen uitspraak gedaan in de zaak of er afspraken zijn over de sluiting van Borssele. Volgens het vonnis zijn er wel degelijk afspraken tussen de SEP en de staat, en hebben beide partijen ook beloofd zich daar aan te houden, maar is er geen civielrechtelijk contract. Met dit vonnis is de door de Kamer en regering besloten sluitingsdatum van 31 december 2003 van de baan. Noch de regering noch de Kamer wil dit vonnis repareren door nieuwe wetgeving of zelfs maar een hoger beroep.