12 januari 2013: Grote demonstratie tegen Tihange in Maastricht
|
Zoeken: herdenking/solidariteit, 2012
Uitkomsten
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Evacuatie-zone Borssele gevisualiseerd
Om aandacht te vragen voor de gevolgen van een kernramp in Zeeland, plaatsen anti-kernenergie demonstranten 10 gele borden in een straal van 20 km rondom de centrale in Borssele met de tekst: 'einde evacuatiezone'. De straal van de evacuatiezone in Fukushima, Japan, nu bijna een jaar geleden, bedroeg ook 20 km, maar had op sommige plekken veel groter moeten zijn. Zo'n evacuatiezone rond Borssele zou ongeveer geheel Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen treffen.
Herdenking Fukushima in Middelburg
Ongeveer 50 mensen herdenken op de markt in Middelburg de ramp met de kerncentrales in het Japanse Fukushima en waarschuwen voor het gevaar van kernenergie. Op 11 maart is het precies een jaar geleden dat de aardbeving en tsunami de kerncentrales aan de Japanse oostkust zo ernstig beschadigden dat een aantal kernsmelting met explosies plaatsvonden en honderdduizenden mensen moesten worden geëvacueerd. De Japanse milieubeweging heeft opgeroepen wereldwijd de ramp te herdenken. In toespraken wordt de situatie in Japan uitgelegd en de reactie in diverse Europese landen; er wordt onder meer aandacht besteedt aan de Duitse 'ausstieg' uit kernenergie. Ook iemand uit België verteld van de plannen om de kerncentrales te sluiten en roept op de volgende dag mee te lopen in de demonstratie in Brussel.
In de week ervoor is met een film en informatie door geëvacueerde inwoners van de streek rond Fukushima in de bibliotheek van Middelburg ook al aandacht aan de ramp besteedt.
Op de Dam solidair met Japanse demonstranten
Op het moment dat er in verschillende steden in Japan enorme antikernenergie-demonstraties plaatsvinden tegen het feit dat er na Fukushima in Japan voor het eerst weer kerncentrales opgestart zullen gaan worden (alle ruim 50 kerncentrales werden na Fukushima gesloten), wordt er op de Dam in Amsterdam een solidariteitsdemonstratie gehouden. Het is een initiatief van in Nederland verblijvende Japanners samen met Wise en Laka. De twee uur durende manifestatie van Japanse cultuur en toespraken wordt door ongeveer 100-125 mensen bijgewoond terwijl veel toeristen even blijven staan luisteren of de fototentoonstelling bekijken. Als afsluiting wordt een menselijke keten gevormd en een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.
Solidair met verzet tegen Koodankulam
In India wordt al jaren geprotesteerd tegen de bouw van de Russische kerncentrales in Koodankulam. Nu het opstarten van de reactoren dichterbij komt, weliswaar enorm vertraagd, neemt het protest van de lokale bevolking toe. Door politieoptreden komen in september twee mensen om het leven en duizenden worden gearresteerd, soms op aanklachten waar de doodstraf voor kan worden gegeven. Om de strijd tegen Koodankulam te steunen en solidariteit te tonen met de lokale bevolking, demonstreren ongeveer 25 mensen bij de Indiase Ambassade in De Haag tegen de repressie.