11 december 1985: Opnieuw veel tumult bij RARO-bijeenkomst
|
Zoeken: herdenking/solidariteit, 1990-1999
Uitkomsten
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
- 1990-1999:
- de jaren in dit decennium
Geld over de balk smijten in Dodewaard
Na een flinke wandeling door het dorp Dodewaard, demonstreren ongeveer 50 mensen bij de kerncentrale tegen het ‘over de balk gooien’ van geld voor kernenergie. Er wordt ter plekke geld gedrukt en over de balk (de toegangsslagboom) gesmeten. Ook is er een Rad van Waanzin, deelnemers kunnen een inspectietocht in de kerncentrale winnen en iedereen krijgt een jodiumpil: in te nemen in geval van een ongeluk. Tevens is het de herdenking van 4 jaar Tsjernobyl.
Vijf jaar Tsjernobyl
Precies 5 jaar na het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl, wordt er in Arnhem een ‘dodenmars’ gehouden met als eindpunt de KEMA. Bij de hoofdpoort werden door de ongeveer 250 deelnemers kruisen geplaatst met namen van plaatsen waar zich ongelukken in kernenergie-installaties hebben voorgedaan. KEMA doet nog steeds kernenergieonderzoek en de op hetzelfde terrein gevestigde SEP (de Samenwerkende Elektriciteitsproducenten) is ook een fervent voorstander van nieuwe kerncentrales.
Actie tegen bestralen voedsel
De eerste directe actie tegen voedselbestraling in Nederland, en ook nog eens de eerste keer dat de anti-kernenergie beweging hier actie tegen voert. Ongeveer 20 mensen bezetten het internationale hoofdkantoor van Gammaster in Ede. Ze vinden dat voedselbestraling overbodig is, niet geheel ongevaarlijk, radioactief afval produceert en wordt gebruikt als legitimatie van kernenergie. De actie is ook uit solidariteit met het verzet tegen een nieuwe vestiging van Gammaster in Westport, Ierland.
Later blijken er bij de bezetting berichten gevonden te zijn over een, tot dan toe nog niet in de pers verschenen, ernstig ongeluk in Israël een jaar eerder, waarbij een werknemer zoveel straling opliep dat hij binnen enkele dagen overleed.
Herdenking Tsjernobyl in Nijmegen
In Nijmegen gaat een groep activisten de stad in (geschminkt, met trommels, spandoeken en stencils) om de ramp in Tsjernobyl te herdenken (7 jaar geleden) en op te roepen voor de blokkade in Dodewaard een paar dagen later.
Herdenking Tsjernobyl in Borssele
Ook in Borssele wordt de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl met een korte demonstratie bij de kerncentrale herdacht. Ongeveer 15 mensen nemen er aan deel.
Minuut stilte voor slachtoffers Tsjernobyl
In Borssele wordt bij de centrale de ramp in Tsjernobyl herdacht met een minuut stilte. Het is precies 8 jaar na het ongeluk in de Oekraïense reactor en het wordt steeds duidelijker dat de gevolgen desastreus zijn. Het aantal kinderen met schildklierkanker is enorm gestegen en ook het aantal gevallen van leukemie (die een langere incubatietijd heeft) begint te stijgen. Het zal nog langer duren, maar dan zullen ook andere soorten kanker sterk stijgen.
Fietstochten naar Amsterdam vanaf nucleaire installaties
Vanuit 5 plekken (Almelo en Borssele vertrek 23ste, Dodewaard 24ste, Delft 25ste en Petten 26 april) vertrekken dezer dagen groepen fietsers die uiteindelijk 27 april moeten aankomen in Amsterdam bij de herdenking van 10 jaar Tsjernobyl. Op de 25ste bieden de fietsers uit Delft en Borssele in Den Haag aan minister Wijers een petitie aan waarin stopzetting van (steun aan) kernenergie en meer investeringen in energiebesparing en duurzame energie. De fietstochten worden georganiseerd door Jongeren Milieu Actief.
Zowel in Almelo als in Dodewaard blokkeren enkele 10-tallen actievoerders even de hoofdpoort voordat ze op hun stalen ros klimmen. Ze gaan op de grond liggen en verbeelden daarmee de slachtoffers van kernenergie.
Herdenking Tsjernobyl op veel plaatsen
In veel plaatsen in Nederland wordt het ongeluk in Tsjernobyl en de slachtoffers herdacht met stiltekringen en fakkeloptochten. In Dodewaard wordt door Greenpeace met een laserstraal (bereik 40 km) de evacuatiezone aangeduid. Ook wordt er op de centrale een laser-animatie geprojecteerd over kernenergie.
Bezetting koepel HFR: 10 jaar Tsjernobyl
Vijftien activisten van Greenpeace lukt het om op de koepel van de HFR-onderzoeksreactor op het terrein van het ECN in Petten te klimmen. De actie, een blamage voor de beveiliging van deze reactor, vindt plaats precies tien jaar na het ongeluk in de reactor van het Oekraïense Tsjernobyl. Op de koepel wordt een groot spandoek gehangen: "Tsjernobyl kan overal". Greenpeace protesteert met deze actie ook tegen de ECN en een consortium van de Nederlandse industrie (DNC, de Dutch Nuclear Consortium), die in Oost-Europa proberen orders in de wacht te slepen bij het oplappen van oude en onveilige reactoren. Alle activisten worden gearresteerd, maar na korte tijd vrijgelaten. Twee verslaggevers moeten hun videoband van de actie afgeven, (maar hadden deze al verwisseld met een lege band). Volgens een woordvoerder is de veiligheid van de reactor niet in het geding geweest, omdat het onmogelijk is vanaf de koepel de bedrijfsvoering te verstoren. In november 1988 lukte het een groep mariniers om de centrales snel te overmeesteren. Als reactie daarop zegde minister De Korte (EZ) toe dat de reactor 'binnenkort ondoordringbaar' zou zijn.
Manifestatie 'Nooit meer Tsjernobyl' in Amsterdam
Ter gelegenheid van 10 jaar Tsjernobyl wordt er in het Amsterdamse Oosterpark een grote manifestatie gehouden. Enkele honderden mensen bezoeken kraampjes, luisteren naar de optreden van Simon Vinkenoog, Rosa King of Lee Towers, luisteren naar sprekers of de forumdiscussies, kijken naar kindertekeningen uit Wit-Rusland over (de gevolgen van) de ramp, doen mee aan de veiling van die tekeningen, of zitten gewoon lekker in de zon. Een breed samenwerkingsverband riep op tot de manifestatie, ondanks het feit dat kernenergie verdwenen is van de agenda van veel milieuorganisaties en blijkens de tegenvallende opkomst niet alleen daar.
Tien jaar na de ramp wordt langzaam duidelijk dat de gevolgen vooral in Wit-Rusland desastreus zijn.